Terrassa Arts Escèniques.

Europa Bull

Indi Gest

Dijous 31 de març de 2022   |    20:00   |    Teatre Principal   |    1h 45'   |    20 euros

És Europa en si un acudit? Un muntatge lingüísticament sorprenent a partir del mite d’Europa i la seva ebullició actual.

Europa sembla una olla de vapor que xiula i fa senyals de fum, retruny i està a punt de petar. És una olla de grills. Un batibull. I de tanta remor, ja no se sent l’alegria de l’himne; només notem la sordesa del seu compositor.

Això és un francès, un alemany i un italià… I un holandès, i un danès i un belga… I un grec i un finès, i un espanyol i un portuguès… I un suec, i un polonès, i un irlandès, i un austríac, i un romanès, i un luxemburguès, i un eslovè, i un croat, i un hongarès i un txec i un eslovac, i un letó i un lituà i un estonià… I un búlgar, i un maltès, i un xipriota i un… britànic, que van agafats de la mà, però -a més d’un- ja li comença a suar. És Europa en si un acudit? Ens hauria de fer pixar? O ens hi hem de cagar? Tal vegada allà, agafats de la mà, units sota el nom d’Europa, ens podríem explicar el mite que ens batejà: el que narra la història d’un Déu totpoderós que, encès d’amor per una noia fenícia, va viatjar a les costes de l’actual Líban (o Síria) i sota l’aspecte d’un immens toro, la va raptar i va creuar el Mediterrani fins a Creta (o Lampedusa) on la va violar. I és de llavors ençà… que Europa bull. Un autoritari toro blanc va raptar Europa, i tal vegada ara ens adonem que no el sabrem domesticar mai.

El muntatge Europa Bull arriba a Terrassa amb un llarg aval en forma de premis i nominacions: Premi Quim Masó de producció teatral 2018 i Premi Ciutat de Barcelona 2019 per l’espai i vestuari. Vuit nominacions als Premis de la Crítica 2019, dels que en va guanyar quatre: Premi a Millor Dramatúrgia, Premi a Millor Direcció, Premi a Millor Música Original i Premi a Millor Actriu de repartiment. I set nominacions als Premis Butaca 2020.

 

Europa Bull